Att leva med hörselnedsättning kan vara svårt

Att leva med hörselnedsättning kan vara svårt, både för individen och de runtomkring en. Om man inte får den hjälp man behöver kan man känna av flera svårigheter under vardagen. Kanske är man ute med sina vänner och märker att man inte hör vad de säger. Om det är en lite större grupp av vänner och många talar samtidigt kan man ha svårt att uppfatta alla olika ljud. Om samtalsämnet då även snabbt byts kan man känna sig förvirrad, utanför och rädd för att konstant be sina vänner att upprepa vad de sa. Sedan har man jobbet. Under möten eller konferenser är det ofta av yttersta vikt att man kan följa med på allting som händer. Om man då har problem med att höra kan man komma back i sitt arbete och känna sig nere, stressad och orolig. Kanske får man huvudvärk på grund av att man konstant spänner sig för att försöka uppfatta vad omgivningen säger. Så här behöver det inte vara.

Att ta hjälp av en hörselapparat är för många det bästa valet de hade kunnat göra. Dessa apparater förstärker ljuden runtomkring en och gör det lättare att höra vad andra säger. Då tekniken fortsätter att utvecklas i rasande fart har även hörselapparater gjort detsamma, och numera kan man finna flera olika typer. Det finns de lite billigare och enklare versionerna, men sedan finns det också de mer avancerade och dyra hörapparaterna. Vad är då skillnaderna på dessa? En skillnad kan exempelvis vara att den mer enklare typen gör det lättare att uppfatta vad andra säger i en lugnare miljö där man talar med en person. Den mer avancerade typen gör det däremot enklare att höra vad ett flertal personer säger i en miljö som inte är lika lugn. Den avancerade har även fler möjligheter till justering gällande inställningar, såsom att höja och sänka volymen på ljudet eller ansluta hörapparaten till en app i telefonen som ger en ett flertal olika inställningar att välja mellan för att göra användningen så lätt som möjligt för individen.

Förutom ”enklare” eller ”avancerad” har man dessutom ett val mellan olika färger och former på hörapparaten. Kanske vill man att den ska vara färgglad, eller kanske vill man ha någonting närmare ens hudfärg. Man kan välja om man vill ha en hörapparat som sitter bakom örat eller i örat. Det handlar mycket om hur diskret man vill vara. Att ha en mindre hörapparat i hörselgången kommer nämligen inte att synas så mycket som om man har en hörselapparat bakom örat. När det kommer till att ta hand om sin hörapparat får man även tänka på att rengöring bör göras varje dag. Detta kanske låter svårt, men det är ingenting avancerat som behövs utföras. Det räcker med att ta en duk och torka av vaxfiltret för att vara säker på att öronvaxet inte kommer i vägen och gör det svårt för hörapparaten att fungera som den ska. Observera att duken aldrig får vara blöt, så man ska inte använda vatten eller rengöringsmedel av något slag för att rengöra hörapparaten.

Läs mer på Audika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *