Cirkus – Akrobater, jonglörer, luftartiser och clowner

För den som missat det så är en cirkus en typ av nöjes- och konstform som visar akrobater, jonglörer, luftartister, clowner och ibland även dresserade djur. En cirkus framförs vanligen i stora cirkustält som är tillfälligt uppställda på till exempel idrottsplatser eller parker. När man kommer in i cirkustältet så ser man en rund arena som kallas manege och publiken sitter i en rund ring runt denna.

Historik

Om man går så långt tillbaka som till Romarriket så var en cirkus en byggnad för kapplöpningar. Modern cirkus kan man se först på 1700-talet. Det var den 9 januari 1768 som den första kända moderna cirkusföreställningen ägde rum i London. Hippodrome i London var den första fasta cirkusbyggnaden som man använde just för att visa upp cirkuskonster. 1792 kom cirkusen till USA där den första föreställningen ägde rum i Philadelphia.

I Sverige var de första cirkusarna mer att betrakta som kringresande menagerier och först i början av 1900-talet så såg man i Sverige turnerande sällskap som vi idag kallar cirkusar. Cirkus du nord, Cirkus Schreiber, Cirkus Strassburger, Cirkus Schumann, Cirkus mijares-Schreiber och Cirkus Scott är några exempel på några cirkusar som turnerade i Sverige innan andra världskriget bröt ut.

Cirkusdjur

I Sverige gäller utomordentligt hårda krav och föreskrifter för cirkusdjur. Redan 1960 förbjöds apor, tigrar, lejon, björnar och en mängd andra djurarter att resa med cirkus i Sverige. En del cirkusar har nu också valt att inte ha några elefanter och håller sig enbart till djur som är vana att leva tillsammans med människor. Djuren genomgår alltid undersökningar dagarna före turnéstart. Om något djur skulle misskötas skulle detta alltså upptäckas direkt. Tack vare det svenska regelverk totalförbjöds till exempel en tysk cirkus att resa in i Sverige 2005.

Vanligtvis är cirkusar väldigt måna om sina djur eftersom de i allra högsta grad bidrar till att göra cirkusupplevelsen fantastisk och magisk. Man vill så klart presentera väldresserade, blanka hästar, pigga hundar och exotiska kameler som jobbar med glädje. Om ett djur inte behandlas väl så kommer de inte att vilja utföra sina konster i manegen. Det går inte att tvinga ett djur till detta.

Kritik

Det är främst cirkusar som håller cirkusdjur som har fått kritik. Långa transporter, onaturliga miljöer och små burar innebär stress och lidande för djuren men detta är dock påståenden som inte är vetenskapligt underbyggda efter som blodprov man tagit från djur på cirkus inte visar på någon som helst stress. Vissa dressyrmetoder har även benämnts som plågsamma, men de som kritiserar är personer som inte alls vet något om att träna djur på cirkus och därför blir detta uttalande mer vad kritikerna tror än något som man vet.

Kritiken har i första hand framförts av föreningar som till exempel Djurens rätt och Djurrättsalliansen, vilka är kända djurrättsorganisationer som till skillnad från djurskyddsorganisationer generellt är emot djurhållning överhuvudtaget och har en politisk agenda.

Länsstyrelsen gör en besiktning varje år. Denna ska göras minst 14 dagar före första föreställningen och om man byter ut djur eller utrustning så en ny besiktning göras. Länsstyrelsen kontrollerar också cirkusen efter att säsongen börjat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *