Cirkus i Stockholm

Cirkus i Stockholm är Nordens största privatteater och en konsert- och evenemangsscen på Djurgården i Stockholm. Den invigdes 25 maj 1892 för att kunna ta emot dåtidens stora cirkussällskap. Idag har Cirkus plats för 1 650 sittande gäster och förutom teater och konserter så anordnas också shower, kongresser och mässor. Cirkus utsågs till byggnadsminne 1983 och under hösten 2015 invigdes också en ny tillbyggd scen, Skandiascenen, som ligger intill den gamla byggnaden.

Huvudbyggnaden

Det var byggmästaren och arkitekten Ernst Haegglund som byggde Cirkus under åren 1890-91. Innan man byggde Cirkus så stod det en äldre cirkusbyggnad på den här platsen, som kallades Mothanders manege, men denna revs när den nya byggnaden upprättades. Man använde dock delar av de gamla grundmurarna när man byggde den nya byggnaden. Denna cirkelformade byggnad som har ett framträdande entréparti är byggd i en arkitektur i röd klinker och gul puts och den smyckas av rundbågade muröppningar, risaliter och tornliknande takhuvar. Det som är dominerande på byggnaden är salongens kupol med lanternin. Salongen byggdes som en amfiteater med omkring 2000 platser. Den inglasade, gulmålade verandan som ligger framför byggnaden var från början öppen och ledde till ett schweizeri som hade direktingång till salongen.

Fyrspannskulpturen som man hittar på taket kallas för qvadrigan och är gjord av Carl Johan Dyfverman. Från början prydde denna Spårvägspalatset, men den hade monterats ner efter stormskador år 1891. Åren 1931-32 byggde man om huset till teater efter ritningar av arkitekten Torsten Sugelius. Man byggde då upp en vanlig scen och åskådarplatserna vändes mot denna på ett naturligt sätt. År 1997 gjorde man ännu en ombyggnad till dagens mer flexibla scen- och salongslösning med nya artistloger och entrébyggnad innan musikalen Kristina från Duvemåla skulle spelas upp på scenen. 1999 gjorde man även om salongen för att ha en möjlighet att ha krogshow med matservering.

Skandiascenen

Den 15 oktober 2015 invigde man en ny tillbyggd scenlokal i två våningsplan intill den gamla byggnaden och denna kallar man Skandiascenen eftersom den byggts i samverkan med Skandia. I och med att denna nya byggnaden uppfördes så revs den tillbyggda entrébyggnaden från 1997 och ersattes av en ny gemensam entré och foajé i glas och metall. Denna tillbyggnaden har ritats av White Arkitekter och innehar en kombinerad teater- och konsertscen med drygt 750 platser. Den första produktionen på den nya scenen var en scenversion av tv-programmet Partaj.

Årets Stockholmsbyggnad

Skandiascenen nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2016. Enligt juryn så vann man priset för att ”Ett tillskott som adderar något nytt till en plats som redan har stora värden. Tillbyggnaden står för sig själv samtidigt som den inordnar sig i den befintliga miljön och skapar nya funktioner på ett finstämt och respektfullt sätt utan att vara insmickrande”.

TV och teater

Från och med hösten 1956 och ända fram till slutet på 80-talet så förhyrde SVT Cirkus för större TV-program så som Melodifestivalen, Stora famnen, Kvitt eller dubbelt, Nygammalt och Notknäckarna, bara för att nämna några få. Den senaste teatern att stå på scen här är The Phantom of the Opera med Peter Jöback i spetsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *