Cirkus på svenska

En cirkus är en nöjes- och konstform som lägger mycket av sin tonvikt på akrobater, jonglörer, clowner och dresserade djur. Vanligtvis framförs en cirkus i ett cirkustält som är tillfälligt uppställt på en öppen yta. De tidigaste cirkusarna var mer att betrakta som kringresande menagerier och först i början av 1900-talet så började cirkusar som vi ser dem idag att turnera i Sverige. Innan andra världskriget bröt ut så såg man svenska cirkusar som till exempel Cirkus du nord och Cirkus Schreiber, Cirkus Strassburgerr. Men kanske den mest kända och den som lever kvar än idag är ändå Cirkus Scott.

Historia

Cirkus Scott är en svensk cirkus som grundades 1937 av bröderna Karl, Herman, Bruno och Natini Bronett. Dessa bröder var vid denna tiden väldigt berömda clowner. På grund av andra världskriget så höll man endast föreställningar i Stockholm under 1940, men 1946-49 så turnerade cirkusen i hela Sverige. Käte Bronett tog över cirkusen efter att bröderna avled i unga år och hon drev sedan Cirkus Scott med väldigt stor framgång fram till år 1982 då hennes son Francois Bronett tog över hela verksamheten. Det var Francois som myntade det klassiska uttrycket ”Största möjliga tyssssssstnad” och gav också status till svensk cirkus. Cirkus Scott blev ett namn i nöjesvärlden och räknades som en av Europas största cirkusar. En stor del av världseliten har uppträtt hos Cirkus Scott.

Cirkus Scott har haft sin del av motgångar under tiderna som gått. År 1969 blåste hela tältet sönder i Göteborg, vilket var den sista platsen för turnén. Men de har även haft kändisar som uppträtt hos dem. De svenska artisterna Eva Rydberg och Lasse Kühler turnerade med Cirkus Scott som clowner under 1975. Under perioden 1976-1982 var man tvungen att hyra in vagnar, personal och djur från den Ungerska Statscirkusen. Mellan 1983-1985 hade man endast föreställningar i Stockholm. Bruno och Käte Bronetts son övertog cirkusen med sina söner Henry och Robert i mitten av 1980-talet. Cirkusen turnerade runt om i Sverige och besökte hela 95 orter. Cirkus Scott blev efter detta ett begrepp i den svenska nöjesvärlden.

Henry och Robert tog över Cirskus Scott 1994, då Francois avled. År 2002 lämnade Robert Bronett företaget och Henry drev verksamheten vidare i egen regi till 2003, men slog då ihop dörrarna på grund att det var svårt att få lönsamhet i företaget.

År 2011 beslutade dock Robert Bronett att återigen blåsa liv i Cirkus Scott. I augusti 2011 satte han upp en stor Cirkus Scott-föreställning på Gärdet i Stockholm där man bland annat kunde se elefanter, sjölejon, akrobater och så klart clowner. Scott avslutade säsongen med föreställningar i Bukarest i Rumänien från 20 september till 2 oktober. På sommaren 2012 gav sig Cirkus Scott ut på turné genom Sverige för att fira 75-årsjubileum. Året avslutades med en vintercirkus på Gärdet i Stockholm och denna sista cirkusen leddes av Robert Bronett med familj.

Idag har Cirkus Scott ännu en gång ett jättetält uppställt på Gärdet i Stockholm. Denna gången är det Babblarna som kommer att uppträda tillsammans med språngbrädehoppande och trapetsflygande cirkusartister. Ett äventyr för hela familjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *