När du ska handla

Vad bör du tänka på när du ska storhandla? Med ett stort kylskåp har du möjlighet att köpa mycket på en gång, vilket kan vara både praktiskt och ekonomiskt, men det är ändå ett par saker man bör vara uppmärksam på.

Var uppmärksam på mängden mat du köper

När du storhandlar måste du tänka på hur mycket plats maten kommer att ta upp i kylskåpet, annars riskerar du att maten blir dålig på grund av brist på förvaringsplats. Du bör också vara uppmärksam på att kylskåpets kompressor kommer vara aktiv i längre perioder ju mer du fyller det. Detta skadar inte kylskåpet på något sätt och de kortvariga svängningarna i temperatur påverkar varken maten eller kylskåpet. När kompressorn kör på med mer tryck i en kort period stiger kylskåpets strömförbrukning, dock är stigningen minimal.

Överväg vad som ska läggas på kyl

Det är risk för att många av matvarorna som du lägger i kylskåpet egentligen inte behöver vara där. En tumregel som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du packar upp dina matvaror är att grönsaker bör förvaras i kylskåpet, men frukt kan förvaras i rumstemperatur. Grönsaker som förvaras i kylskåpet håller ofta längre om de packas in i plast för att bevara fuktigheten – men undvik att plasten sitter allt för tätt, då riskerar du att matvarorna ruttnar.

Vet vad du har

Innan man storhandlar är det bra att vara säker på vad man redan har hemma. För att bibehålla en överblick av vilka matvaror man saknar så bör man ha ordning och reda i kylskåpet. Om varorna står på bestämda platser eller är uppdelade i olika kategorier så är det lättare att se vad man har mycket av. Ett tips är att skilja på öppnade och oöppnade förpackningar så att man använder det som redan är öppet först, samtidigt minskar man då risken för matspill.

Se kylskåp från Gram här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *