Rustad för äventyr

Drömmer du om att ge dig ut på äventyr? Drömmer du om att strosa i orörd natur och besegra väldiga berg? Då hägrar kanske fjällvandring mer än något annat? I så fall är Eventyrsport just för dig. Här beskrivs lite om vad man bör tänka på och vad man bör packa med sig.

Visualisera

Efter att ha sett bilder på Sveriges nordliga toppar kan den mest lugna hemmakatt börja att fantisera om farofyllda äventyr. Insvept i en filt och med en mugg te i handen visualiserar du kanske om hur du överkorsar oändliga vidder eller smyger dig genom ljuv björkskog. Tänk dig att du vandrar på platser som Abisko och Kebnekaise, Kungsleden, Vindelfjällen eller Laponia. Naturen varierar men alla har de sin unika charm. Att drömma stort är bra och att sätta upp mål är ett sätt att sporra ens utveckling men alla är barn till en början så det är klokt att mjukstarta.

Vandra hemma

Ingenting gör dig bättre förberedd än att vandra hemma. Låter det tråkigt? Det behöver det inte alls vara. Genom att välja ut en runda i sin närmiljö och packa ner allt det som man tror sig behöva får man en ovärderlig testrutt. Är du så stark som du trodde att du var? Behöver du fokusera på att förbättra din kondition? Var det dyra tältet vattentätt? Fungerade spritköket? Fick du plats med allt i ryggsäcken och hur kändes den att bära? Fick du skoskav av kängorna? Var tröjan av filt alltför varm? Hur smakade maten?

Du behöver inte ha en avancerad plan för den första vandringen. Kanske har du någon trevlig vandringsled i närheten? Kanske bor du i en trevlig natur så att det fungerar precis lika bra att bara kliva ut genom ytterdörren och börja vandra? Äventyret blir vad du gör det till!

Den viktiga utrustningen

Om man ska vara borta under flera dagar är din utrustning av stor vikt. Den får inte vara för tung och den ska tåla alla möjliga väderlekar. Extra viktigt är detta om du planerar att vandra i fjällvärlden, där oväder snabbt kan överraska dig och där det gäller att alltid vara vara förberedd på att det värsta kan hända så att man kan försöka undvika en livshotande situation. Hypotermi, där kroppen blir kraftigt nedkyld, är kanske en vandrares värsta mardröm men med funktionella kläder och en filt av folie för nödsituationer i packningen ger man sig själv en bättre chans att överleva svårigheter. Köpa filt för nästa projekt här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *